F1: Opraty stajne Sauber v F1 prevzala žena

11.10.2012 Celý región

Yeongam 11. októbra (TASR) - Monisha Kaltenbornová sa vo štvrtok stala prvou ženou, ktorá šéfuje tímu v motoristickom seriáli F1. Vedenie tímu Sauber prevzala od jeho zakladateľa Petra Saubera s okamžitou platnosťou.

Švajčiarsky tím vo vyhlásení uviedol, že 41-ročná Kaltenbornová sa ujme funkcie počas víkendu pred Veľkou cenou Kórejskej republiky. Doteraz pôsobila na pozícii výkonnej riaditeľky. Šesťdesiatdeväťročný Sauber bude naďalej prezidentom všetkých spoločností skupiny Sauber. Taktiež bude niesť zodpovednosť za strategický rozvoj. Švajčiar, známy svojou záľubou fajčiť cigary, už dávnejšie povedal, že po sedemdesiatke sa chce stiahnuť do ústrania. Kaltenbornová je síce občiankou Rakúska, pochádza však z Indie. Do Sauberu prišla v roku 2000 a viedla právne oddelenie.

Kaltenbornová sa ujme vedenia štvrtej najstaršej stajne F1

Výkonnou riaditeľkou sa stala v roku 2010. "Sauber je štvrtým najstarším tím formuly 1. Vytvoriť takýto projekt a udržiavať ho pri živote v náročných podmienkach je ohromná výzva," povedala nová šéfka stajne. "Dala som si vysoké ciele a chcem tím viesť tak, ako by to chcel Peter Sauber k úspechu," dodala Kaltenbornová. "Už dávno sme sa rozhodli, že tím odo mňa prevezme Monisha. Presný čas sme však neurčili. Teraz je však pre nás oboch vhodná doba - je správny čas odovzdať štafetu," uviedol vo vyhlásení Sauber. "Nepochybujem o tom, že Monisha má všetky potrebné schopnosti, aby bola skvelou šéfkou. Takisto som presvedčený, že bude stavať na hodnotách, ktoré sú pre chod spoločnosti podstatné. To je pre mňa veľmi dôležité," povedal.

Sauber vo formule 1 debutoval v roku 1993. V prebiehajúcej sezóne stajňa získala už štyri pódiové umiestnenia. Minulý týždeň získal tretie miesto japonský pretekár Kamui Kobajaši na domácom okruhu v Suzuke. Celkovo Sauberu patrí šieste miesto v Pohári konštruktérov.
 

Vyberte región